Ден 9
Някой бяха по-ранобудни от другите ,пък и трябваше да видя дали неса ми откраднали зарядното с батерийте за фото апарата
от контакта в умивалните,като за 2800huf неми се вярваше
Както виждате не -бяха.
Доста алуминиеви отпадаци се насъбраха (това е идея за съ-спонсориране на пътувания)

Много кофти се получи детенцето на Сашо се беше разболяло и трябваше на всяка цена де се приберат за да няма после хър-мър и решихме да се разделим ние да продължим към Будапеща а те ...............

На испроводяк ни подариха лодка ма спукана , Сашо ще останат до към слетобяд и спускат към Белград да се приберат при децата а ние Завъртаме един тегел покрай Балатон да видим дали не сме пропуснали нещо и се приземяваме в Будапеща

Спирахме от време на време за снимки по пътя но не открихме кой знае какви невероятни места ,за водата че забравих доста е топла но има вид
на нилско блато но немеришеше лошо.,
Цената на безина в унгария е висока 1л=307 форинта
еко петролиум е с добра цена в Сърбия 1л = 101динара
в Словакия сипвахме на 1,2евро литъра
На излизане от Австрия на безиностанция Avia 1l=1,15
Унгарска винетка за 1 мотор за 4 дена 765huf(хунгарски форинта)
Чешка винетка =
Словашка винетка

Начи един час съм се въртял докато вляза в Будапеща ,опитвах се да запомня табелите с имената но все неуспявах или 5 съгласни или просто нечленоразделно словосъчетание , минахме из некакви градчета а още преди 7км заминахме табела Будапеща , накрая на едно кръстовище
минавахме за 2 път, Питаме едни мангасари "CENTRUM" тия казаха нещо на унгарски но поне махнаха и то в противната според мен посока.
минахме през първия мост и веднага след завоя на моста спряхме понеже ни се мерна табела ХОТЕЛ,
Така попадхнахме в SISSI-HOTEL*** зa двойна стая 45 евро
www.hotelsissi.hu
След душа и леката закуска-обяд се втурнахме да експлорваме Будапеща ,човека на рецепцията беше така добър да ни обясни на завален английски най-важните забележителности и ни даде карта на града.Попаднахме на интересна сграда Museum of Applied Arts.

отвътре приличаше на керван сарай превърнат в изложбена зала

Жепе гарата

Фенска kръчмица в която всеки си оставя визитката интересното беше че мезето е фрии допъллнение към бирата.

Оттам препрошваме зеления метален мост който води към Гелерт банята (място което според мен задължително трябва да се посети)

Имитация на крепост срещу гелерт баня

Самата гелерт баня неможахме да намерим билет по евтин от 25 лева на човек за 1 час макар че в некви сайтове се споменаваше 1,5 евро на час в общата час

Снимка под водопадчето на хълма Буда
Гледката от монумента на към града

Часовниковата кула в малко центърче до Дунай-варош

Поглед през реката към Пеща

Двореца или квото е останало от него

Малка почивка с поглед към Парламента което е може би най-представителната сграда на унгарската столица
Зъбчатата железница която ви качва на Буда

и се намира точно срещу този мост

Пак невероватни сгради

За късмет попаднахме на мадйарска сватба и с удоволствие погледахме кръсничката на събитието

Без семейна снимка пред парламентула не бива (какво ще кажат хората "абе как можахте да идете до Будапеща и да нямате снимка пред парламента")

Църква света Анна

Накрая така ни дотегна че паднахме в една вървежна кръчма и си поръчахме някаква унгарска наливна бира ма незапомнихме името, много сложно беше

Парламента наистина ме кефи яко,това е снимкапрез реката откъм Буда

След това преминахме през моста откъм Пеща към Академията на Науките

Заходихме бавно през широките улички зад парламента да го разгелдаме от близо

Товае отзда тоест отпред входа

Унгарската Опера
Парламента от близо в ракурс откъм реката

Продължаваме към хотела остават ни още някакви си 8 км и разлеждаме сан Стефансан в Будапеща

Вече се притъмни и рекохме да се усамотим на некоя пейка до реката и да си припомним романтичните младини

Към двореца

По едно време пак мирис на мръвки и яко цигулки и дайрета викам а късмет циганска сватба,но се оказа някакав панаир ли дедзнам бир фест ли,яко цигулки дайрета бира и пържени пръвки с добавки в сачове по 1,2м

Веданага на опашката за АРАНИ Асцок се казваше бирата

Имаше и десерти

Пресрамихмесе с традиционна мекица с настъргано сирене и яко оцет с чесън,Но това си има специално име ако някой ми подскаже черпа бира с еконт-експрес

Както и навсякъде хубави сгради и кръчмици добре подсветнати за да бъде вечерната ви разходка приятна