Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

www.MotoForum.bgСтилРетро (Модератор: Restavratora)Тема: Каране на ретро мотоциклет - моля за съвет
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Каране на ретро мотоциклет - моля за съвет  (Прочетена 1095 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Rainbow Demon
Freedom's just another word for nothing left to lose
ниво 4
Неактивен Неактивен

Мотор: BSA Bantam D14 1967, FZR genesis 750 1987
Публикации: 398

Rock&Roll is highly addictive, don't start

263924222
Ел. поща
« -: Септември 07, 2010, 18:02:13 »

Пускам тази тема с риск да се изложа максимално като ездач Smile и да раздразня хората на които казах че няма да пиша тук.

Първият ми въпрос е по-общ: Ако след, да речем, 5-10 години опит на модерни японски мотоциклети човек реши да кара класически мотор, за какво трябва да внимава за да не повреди нещо от невнимание и навик. Тук не говорим за поддръжка и каране 2пъти годишно или бавно каране от ремаркето до центъра на ретро събора. Аз съм си взел ретро мотоциклет за да го карам и да му се радвам на возенето, а не за да го гледам само.

И сега в частност: Отскоро вкарах в движение "новата" ми машина BSA Bantam D14/B175 1967  Smile (дългогодишна мечта), но немога да се отпусна докато я карам. Очаквах да е много подобно на първият мотор MZ 251, но усещането е съвсем различно (ако си спомням правилно). Почти свикнах със задната спирачка отляво и скоростите със свободна между всяка предавка отдясно, но без оборотомер несмея да му дам гас и кретам с 30 мили в час на четвърта. Как да преценя дали не го ръчкам прекалено  Surprised. Би трябвало 60-65 мили да вдига без да се натоварва но като нямам усещането немога да преценя по звука как е. Освен това уж съм с нов барабан отпред, който държи що-годе на място, но предната спирачка я няма никаква като наближа крастовище! Дали ми се струва така защото съм свикнал на дискови японци или да търся механичен проблем? И последно: Смеската е 22,5 както си е по мануал, обаче имам щувството че прекалено звънливо трещи двигателят пък и не пуши колкото MZ-та.

Или ме гони параноята понеже карам късче история или са били прави като са ми казвали че карам душмански.

Smoke and Thunder  Very Happy
« Последна редакция: Септември 07, 2010, 18:15:47 последно от Rainbow Demon » Активен
georgi_vlaev
ниво 1
*
Неактивен Неактивен

Мотор: jawa 175 mod.356 '57. Jawa 250 mod.353 '60, Jawa 350 mod.638 '90
Публикации: 36

georgi_vlaev
Ел. поща
« Отговор #1 -: Септември 07, 2010, 18:49:29 »

Very Happy много ми хареса тази тема!
Явно наистина цениш мотора си. Красив е, рядкост е - да, завиждам ти!

В началото е нормално да се притесняваш, особено щом целия ти е минал през ръцете на части.
Не съм специалист, но моето мнение е, да не се притесняваш толкова. Помисли си за първия му собственик. Колко е бил технически грамотен, колко е имал достъп до информация - ръководства, книги и т.н. Помисли и колко опит е имал и дали е имал книжка... Мисля, че повечето неща ги е нямало тогава, човека е слушал само самоукия майстор на селото който той си знае само как е ремонтирал машини!
И въпреки всичко този мотор е оцелял до сега и е работел предполагам когато си го купил.

За предната спирачка е нормално това. А и сякаш при тези машини е по-добре да неработи хубаво, за да няма фалове. А и с колко ще караш и колко бързо ще ти се наложи да спеш... едва ли толкова, че да искаш повече от мотора.
За оборотите не се притеснявай. Разработи го първо, а после давай газ, дори и да брамчи адски и да ти се сткрува че нетряба така. Тогава всичко е дрънчало през `50те. Не са мъркали като сегашните японски котета. Давай газ спокойно. Сигурен съм, че ако направиш замерване на температувата на двигателя и на разхода на гориво при еднакви условия ще установиш, че мотора е по-студен и харчи по-малко при високи, отколкото при ниски обороти! Обеден съм в това, и е вярно. Не ме питай защо. Старите 2Т машини са така. И аз бях изненадан когато пробвах. Но се оказа така. 1л с Ява 250 при 55км/ч = 19,5км. И после 0,925л при 75-80км/ч = 19,5км. Как  Very Happy чудих се доста. А отговора е прост - притока на бензен охлажда двигателя!

давай спокойно. едва ли ще стане нещо със двигателя. той ще издържи доста. ама наистина доста. Само го следи да не е прекалено горещ и няма да има проблеми. карай си го със здраве!
Активен
wamt
ниво 4
Неактивен Неактивен

Мотор: ръжДИВ!!!!!! и униКАЛЕН!!!!!!
Публикации: 268

Стари кокали www.rustymania.com

Ел. поща
« Отговор #2 -: Септември 07, 2010, 19:20:40 »

Моя съвет-машина не се плаши от много газ,а от лош майстор.Така че карай си спокойно и давай газ колкото искаш,с времето ще го усетиш как върви и работи най-добре.Относно спирачките-имай предвид че барабанна спирачка уляга много по-дълго от дискова-трябва време,освен това предполагам че задвижването е с жило-няма как да спира като съвременна дискова с хидравличен привод.Това което трябва да следиш според мен е за евнтуална поява на някакви шумове,за да не се съсипе нещо повече,при възникнала някаква повреда,иначе не е по-различно от съвременен мотоциклет,нормална поддръжка.Успех с новата машина и много безаварийни километри.
Активен
ippmpawo
ниво 3
Неактивен Неактивен

Мотор: Yamaha V Star 1100 Classic,Yamaha Virago XV 535 ,Аво Турист ,Аво Спорт ,Иж Спорт ,Иж Планета,Ява 250,Балкан 75,Simson KR50,Балкан 250,ИЖ 49
Публикации: 173

Ел. поща
« Отговор #3 -: Септември 07, 2010, 19:57:05 »

Заслужаваш уважение,че се осмеляваш да караш английски мотоциклет със спирачка отляво и скоростен лост отдясно,след години езда на японски мотори.Лично аз се замислям,когато се яхна на някоя дърта машина от колекцията си,питам се-как бяха скоростите,спирачките,как се пали и т.н.т.Явно остарявам и трудно променям динамичните си стереотипи.Сигурен съм,че с времето ще натрупаш опит с този мотор и ще се чувстваш уверен с него.Пожелавам ти безаварийно шофиране!
Активен
Nick
"Не плащам аз ток, щото държавата нейната тока..."
Група Модератори
ниво 5
Неактивен Неактивен

Мотор: GL1500SE
Публикации: 3597

Аз не признавам Косово!

WWW Ел. поща
« Отговор #4 -: Септември 08, 2010, 07:27:31 »

Едва ли ще получиш много отговори от хора с опит в карането на BSA Bantam D14/B175 1967 ... Very Happy
Карай. Ще го усетиш с времето  Smile
Активен
Rainbow Demon
ниво 4
Неактивен Неактивен

263924222
Ел. поща
« Отговор #5 -: Септември 08, 2010, 11:32:22 »

Благодаря много за мненията Mad. Успокоихте ме. Предполагам трещенето ме плаши както казва колегата georgi_vlaev и все имам чувството че ще се разпаднеме с машината ако я изръчкам. В Неделя ще взема да се замъкна до Хампшир да го пробвам на малките пътчета със завои да видя как се държи с повечко гас. А за спирачките май ще е добре да разхлабя задната тогава защото тя лови много, а съм свикнал да натискам 2те едновременно. На лек мотор като нехване предната а задната набие рязко на мокро знаете какво е усещането и последствията.

С обърнатите скорости и спирачка свикнах по-лесно отколкото с обратното движение. Само превключването от CB-1-a на Bantam винаги е търсене и първите километри все натискам лоста на спирачката нагоре Very Happy
« Последна редакция: Септември 08, 2010, 11:39:18 последно от Rainbow Demon » Активен
wamt
ниво 4
Неактивен Неактивен

Мотор: ръжДИВ!!!!!! и униКАЛЕН!!!!!!
Публикации: 268

Стари кокали www.rustymania.com

Ел. поща
« Отговор #6 -: Септември 08, 2010, 13:55:04 »

Това,че едно време всички машини са трещяли и дрънчали,не съм много съгласен,още повече мотора е края на 60-те.От доста отдавна са били измислени начините за обезшумяване-подходящите хлабини,шумозаглушители и тн.Не е лошо да се консултираш и със собственици на такъв мотоциклет,там където си мисля ,че ще намериш без проблем-да чуеш и мнение на хора занимавали се с него.
Активен
dog
ниво 3
Неактивен Неактивен

Публикации: 191

« Отговор #7 -: Септември 08, 2010, 15:12:05 »

Колегата май под трещяли няма точно в предвит че тракат разни части и такива.Аз мисля че просто искаше да каже че двигателя се чува по силно в сравнение с по-новите "мъркащи" японци и това го притеснява.Но това си е напълно в реда на нещата.Все пак това е мотор от преди половин век почти , пък и е двутактов(до колкото ми е известно де). Very Happy
Активен
Rainbow Demon
ниво 4
Неактивен Неактивен

263924222
Ел. поща
« Отговор #8 -: Септември 08, 2010, 15:39:37 »

Това,че едно време всички машини са трещяли и дрънчали,не съм много съгласен,още повече мотора е края на 60-те.От доста отдавна са били измислени начините за обезшумяване-подходящите хлабини,шумозаглушители и тн.Не е лошо да се консултираш и със собственици на такъв мотоциклет,там където си мисля ,че ще намериш без проблем-да чуеш и мнение на хора занимавали се с него.

За звука на ниските обороти съм абсолютно сигурен че така трябва да си бръмчи с рибената опашка. Голямата част от поддръжката и ремонтите я направиха в сервиз който се занимава само с класически Royal Enfield, Panther, BSA и Matchless и там ме увериха че функционално няма проблем. Моето притеснение идва когато се променя звука при покачване на оборотите. Тъйкато това ми е първи мотор без оборотомер все ми се струва че съм влязъл в "червената зона" на оборотите. Затова карам бавно на 4та за момента.

На МЗ-та едно време съм му прегарял семеринг докато гонех едно Virago от София до морето от дълго каране на прекалено високи обороти.

dog : Правилно си ме разбрал.

Ще трябва да го покарам на път без много коли и да го изръчкам малко за да видя в какъв диапазон се мени звука и скоростта явно.
Активен
Radostin_pm
ниво 3
Неактивен Неактивен

Мотор: ij-350
Публикации: 117

Ел. поща
« Отговор #9 -: Септември 08, 2010, 17:37:30 »

Reinbow  проблемът ти е доста по малък от моя.Ти поне си караш нормално а а искам да си намеря Иж планета или "питер и да се науча да карам .Нещо което никога не съм правил.И се чудя дали няма да се изтърся няколко пъти преди да се понауча малко.Но имам такова усещане че ако седна и добре си обмисля деиствията и равновесието и бавно пъскам съединитея , май сичко ще си доиде на мястото.
Активен
Rainbow Demon
ниво 4
Неактивен Неактивен

263924222
Ел. поща
« Отговор #10 -: Септември 08, 2010, 18:23:16 »

Reinbow  проблемът ти е доста по малък от моя.Ти поне си караш нормално а а искам да си намеря Иж планета или "питер и да се науча да карам .Нещо което никога не съм правил.И се чудя дали няма да се изтърся няколко пъти преди да се понауча малко.Но имам такова усещане че ако седна и добре си обмисля деиствията и равновесието и бавно пъскам съединитея , май сичко ще си доиде на мястото.

Проблемите ни са съвсем различни. Ти трябва да гледаш да не счупиш нещо по себеси, а аз да гледам да не счупя нещо по мотора.
А и честно казано на руската техника само с каране много трудно можеш да я развалиш.

Темата е специално ориентирана към въпроса за карането на ретро машина от сравнително опитен ездач. Идеята е че ако се качиш на мотор антика с презумцията "Ми че аз си знам как се кара, трябва да е като карането на нинджата самоче по-лесно щото е по-маломощно", можеш да го съсипеш с навиците си на каране.

Активен
vityz
ниво 4
Неактивен Неактивен

Публикации: 440

Истината е някъде там.....

Ел. поща
« Отговор #11 -: Септември 08, 2010, 23:27:57 »

Колега в Durham карах точно такова BSA , на мой приятел е , но не го карах дотатъчно за да свикна с обърнатите скорости и спирачка ,
Това за тяхните спциализираи сервизи - не им вярвай ,че и там правят едни хубави неща ,
За звукът си прав , но собственика като ме видя как го щадя ми каза , това не ти е четири тактов двигател , и ми направи показно как се кара , газ и това е обороти иска , а и е направен за хълмове тоя мотор не за асфалта ....

Колегите с Мз 125 нека се изкажат , двигателя си е взаимстван от DKW
 Very Happy

Поздрави
Активен
georgi_vlaev
ниво 1
*
Неактивен Неактивен

Мотор: jawa 175 mod.356 '57. Jawa 250 mod.353 '60, Jawa 350 mod.638 '90
Публикации: 36

georgi_vlaev
Ел. поща
« Отговор #12 -: Септември 09, 2010, 00:00:56 »

Колега отиди на www.jawa.nl/jawa_250_350.htm . Усили си тонколонките така че да се чува на 80м. Ха сега си представи 1ч полунощ под твоя прозорец! Отговори ми, това дрънчене ли е или заглушено ръмжене на двигател.
Старото си е старо, и затова е хубаво - естествено и неподправено!
Активен
Gnome Rhone
ниво 3
Неактивен Неактивен

Мотор: 1938 Gnome Rhone AX2 800 Yamaha XT600Z 1VJ
Публикации: 213

argumentum ad novitatem

« Отговор #13 -: Септември 09, 2010, 10:57:47 »

Не е правилно да караш с малко обороти на коляновия вал на четвърта скорост-разбиват се биелните лагери.Отделно,дори и при лек товар се получават обратни удари в трансмисията.Карай го винаги в обороти,като нямаш оборотомер,можеш по положението на ръчката за газ да прецениш,както и по скоростомера.Би трябвало да имаш ръководство за експлоатация на мотоциклета,където би трябвало да му дават освен максимална скорост, и крейсерска скорост-в твоя случай при макс.105 км/ч крейсерската е 70-80км/ч, демек на четвърта скорост е добре да поддържаш такава скорост,това е най благоприятния режим на работа за двигателя,ако е в добро състояние и центрован както трябва.Правило при мотоциклети,развиващи малка максимална скорост е при продължително пътуване да не им се дава газ повече от 2/3 от положението на "масуря".
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
www.MotoForum.bgСтилРетро (Модератор: Restavratora)Тема: Каране на ретро мотоциклет - моля за съвет

Online Store
A-Pro TRIP
A-Pro TRIP

Цена: 305.2лв.

A-Pro - IBIZA  колан
A-Pro - IBIZA колан

Цена: 44.0лв.

Pirelli Diablo 190/50 ZR17
Pirelli Diablo 190/50 ZR17

Цена: 259.0лв.

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.425 секунди с 21 запитвания.