Здравейте колеги.Аз като един по-неопитен маторист искам да задам следния въпрос:
Тази събота паднах изключително нелепо и все още не мога да си обясня как стана.На един доста широк завой,който съм взимал и с 80,кормилото изведнъж се разтресе и в следващия момент се озовах на земята.Това дали се дължи на гумите,защото са поостарели-още имат грайфер,който отговаря на законовите изисквания но са на 2 сезона.Кажете си мнението-да купувам ли нови гуми или по-скоро грешката е в мен(асфалта беше студен,гумите и те...)
Май отговора ти се крие накрая.
Но гума на 2 сезона не е стара, стига ДОТ индекса да не подсказва повече от 3 години от раждането на гумата. Защото един продавач на гуми се опита да ме убеди, че срока на годност е 5 години, но предпочитам да вярвам написаното с английски букви, отколкото на думите на продавача.
Карам скутер 5-600 сс, увеличих размера от препоръчителния с 1 стъпка, купих нови Метцелер, едната 2 годишна, другата едногодишна. Тръгваме да покараме с пистов 650 сс, подгряваме културно гуменките, постепенно, постепенно и даааай, ръмжащия се чудеше как тоя скутер тъй взима завоите, гумата захапана до ръба и яко газ, стабилност на ниво. В обобщение: гума с все още добри качества на каучука, загряване и повече страх, за да те държи буден.
Успех!