Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

www.MotoForum.bgКонцентратМото енциклопедия (Модератор: Terziev)Тема: Honda CBR F3 vs. F4 vs F4i & CB600F Hornet
Страници: [1] 2 3 ... 18   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Honda CBR F3 vs. F4 vs F4i & CB600F Hornet  (Прочетена 18168 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Mean
http://na2gumi.blogspot.com
ниво 5
Неактивен Неактивен

Мотор: Honda CBR 600F
Публикации: 1016

R.I.P. Marco

Ел. поща
« -: Март 10, 2010, 15:09:39 »

Пускам тази тема поради интересът към моделите Honda CBR F3, F4, F4i, CB600F a.k.a. Hornet.

През 1999 г. Хонда пускат дългоочаквания заместник на култувия CBR F3. Конкуренцията вече е доста сериозна от страна на Yamaha YZF R6, Kawasaki ZX6R (98) и нетолкова от изоставащия технологично и визуално GSX-R SRAD.

Honda CBR600 F4
Около 187 кг. зареден.
110 конски сили

F3 vs. F4

F4 е по-мощен (110 к.с. срещу 100 к.с.), по-лек (с около 20 кг.), с по-широки гуми. F3 е страхотен мотор, но F4 го надминава във всички дисциплини и на пистата и на пътя.
Спирачките на F3-ката са 2-бутални, а на F4 са 4-бутални, т.е. спирачките на F4 са чувствително по-добри.
F4 завива по-добре и по-бързо от F3. Факт, произтичащ от по-доброто окачване на новата Хонда и по-добрата рамка (Алуминиево Pro Frame шаси за F4).
Като цяло разликата F3 - F4 е чувствителна, особено що се отнася до поведения на мотора върху пътя (окачване, спирачки, рама). Също така на външен вид, F4 седи доста по-модерно. Като мощност, твърди се за малко по-добри средни и ниски на F4 спрямо F3, като цяло разликата в ускорението не е голяма.

CBR 600F4 vs. CB600F

Honda CB600F Hornet
96 к.с.
Около 200 кг. зареден

Историята на CB600F, известен като Хорнет в Европа и Бразилия и AMC Hornet в САЩ, е интересна. Японците се чудят какво да правят с иначе добрия мотор от CBR F3. Така се разжда идеята да се предложи евтин "entry" левъл мотор за европейския пазар. Никой не подозира в какъв хит ще се превърне новата машина. Двигателят от F3 е леко дефорсиран и внедрен в шасито на Хорнет. Моделът се появява през 1998 г. (250 кубикова версия съществува в Япония още от 1994 г.). 6-степенна скоростна кутия, 599 кубически сантиметра. Спирачките са 2-бутални, в началото с 16’ предна гума и 17’ задна. Моделът е в класа на т.нар. голи мотори.
През 2000 г. е заменено 16’ предно колело със 17’, ефекта е повишена стабилност в завой и подобрено спиране. През 2000 г. се появява и CB600FS, който предлага малко по-добра защита от вятъра. През 2003-а се увеличава обема на резервоара от 16 на 17 литра, правят се някои визуални промени. Версията CB600FS се спира от производство, поради непопулярност. През 2006 Хорнет се сдобива с нов фар, ново по-модерно табло и обърната предница. Най-добрия Хорнет от поредицата е този от 2006-а г.
През април 2007 се повява новия Hornet, който замества култувата машина предлагана от 1998 до 2006, с почти никакви промени.

Като цяло моторите от CBR и CB серията са несравними един с друг, тъй като са различен клас мотоциклети. CB серията е силно препоръчителна за първи „сериозен” мотор, тъй като не предразполага към висока скорост (евентуално), поради липсата на спойлери. Обслужването е по-лесно, отново поради липсата на PVC. Изправената стойка спомага усещането за по-лесно управление.
Накратко Honda CBR F4 e по-скъпият мотор и e технологично много по-напред от CB600F. Ако се интересувате от кой е по бърз на 400 м., F4 бие с малка преднина, но всеки който кара по-сериозно пистови мотори знае, че това не е най-важното.

F4 vs F4i

Най-съществената промяна промяна, инжекцион PGM-FI (50 psi) заменя карбураторите на F4. Това позволява по-прецизно дозиране на горивото в широк диапазон на оборотите и освобождаване на пространство. F4i има по-голям airbox и 0.9 л. по-голям резервоар. Според някои източници инжекционът води до повишаване на мощността с 5 к.с., като размерите на мотора са намалени с 5 милиметра. Теглото при F4i е намалено с около 2 кг. от предна-задна джанта, механизма за захващане на буталните апарати на спирачките и тн. Направени са незначителни промени по окачването (less high-speed damping and a little more low-speeddamping.).
Допълнителните промени по двигателя включват увеличено натоварване върху пружинатата на клапаните (2 пружини на изпускателен клапан), това позволява повече обороти. Нови бутални пръстени, позволяващи по-малко търкане (фрикция) и увеличен поток на моторното масло. Червената линия на оборотомера е със 700 оборота нагоре, спремо F4, стигайки до 14, 200 об/мин (13, 500 об/мин. За F4). С цел да се подобри ускорението при по-висока скорост е намалено отношението на предвателните числа на 5 и 6 ск., като задния пиньон е получил още 1 зъб (45 за F4), общо 46 зъба. Маслените отвори в разпределителния вал са увеличени с 0.5 мм (до 2.5 мм), като е намалено триенето на буталата, което спомага за охлаждането при по-високи обороти. Налягането на пружините на всмукателните и изпускателните клапани е увеличено, като сега има две клапанни пружини (вътрешна и външна).
Друга разлика е новото LCD табло с дигитален километраж. Също така нова седалка за Sport версиялта, която увеличава височината на позицията с 5 мм., като осигурява повече място за багаж в задната част.
През 2003-та Хонда представя новия модел CBR600RR, който замества модификацията Honda CBR F4i Sport (двойна седалка и липса на централна стойка спрямо обикновения F4i). Хонда продължават да произвеждат F4i до края на 2005 г., като в периода не са правени промени по мотора, освен различни цветови схеми.
Промяната във външния вид F4 до F4i води до по-„спортен” изглед и 3% намаление на въздушното съпротивление. Новите двойни светлини използва 40% по-ярки H7 крушки, сравнено със старите H4. Датчикът за резерва на горивото е от типа „с забавено отчитане”, за да компенсира грешки, произтичащи от наклона на мотоциклета.
През 2004-а черната рамка е заменена от сребриста и оттам нататък само седалка тип „банан” с цел повече комфорт и различаване на F4i oт 600RR.

Очаквам колегите да допълният разликите/приликите и статията, като цяло.
Активен
toxigen
ниво 5
Неактивен Неактивен

Мотор: f4izzy
Публикации: 738

« Отговор #1 -: Март 10, 2010, 16:03:41 »

Интересна информация  Mad
 Ще е полезно да се сподели от личен опит ,кои части са взаимно заменяеми.
Активен
Blaaabla
ниво 4
Неактивен Неактивен

Публикации: 310

SUZUKI GSXR 600 K1

Ел. поща
« Отговор #2 -: Март 10, 2010, 16:35:46 »

Едно голямо браво за полезния пост.Прочетох го с  голям интерес.  Mad
Активен
dakata46
ниво 5
Неактивен Неактивен

Мотор: honda cbr 600 f4
Публикации: 592

« Отговор #3 -: Март 10, 2010, 16:46:34 »

Меan евала човече rulez1 rulez1 rulez1
Интересува ме филтърна кутия от ф4и може ли да се сложи на ф4
и ще има ли ефект от това ако мотора(ф4) е с джет-кит,филтър и отворен ауспух.
Активен
toncho_CBR
Лице с психично мото отклонение...
ниво 5
Неактивен Неактивен

Мотор: Honda CBR 600 F2 KYMCO KB50
Публикации: 913

« Отговор #4 -: Март 10, 2010, 17:03:17 »

много интересна тема... браво Smile Имам един въпрос, защо не си добавил и Ф2 разлика м/у ф2 и ф3 има найстина много малка но все пак...щеше да е добре тази тема да за всички ф-ки от 1до 4 .  Smile
Активен
nemezeida
ниво 4
Неактивен Неактивен

Мотор: Honda CBR 1000 F-3
Публикации: 262

301184289
Ел. поща
« Отговор #5 -: Март 10, 2010, 17:39:24 »

Браво много хубава статия,аз лично имам Ф-3 1000,разликата не е голяма с Ф-2 използват същия двигател SC09E,в аеродинамиката има промени,разположението на мигачите, стопа,огледалата са различни,таблото е индентично,карах на мой приятел 2-та за мен лично по различно стъпва на пътя от моята 3-ка но това си е лично мое усещане/ за жена  Very Happy /, мисля че са доста корави машини серията ф моят човек д-р Банев доста често я дава на късо неговата и екперементира с нея доста,не знам дали е недостък агренажната верига и обтегача четох че го сменяли и се решавал въпроса,лично за мен Ф притежава всичко от което мога да искам от моят кораб,независимо от теглото на пътниците върви еднакво,с багаж без багаж няма проблем,е с по тежки  естествено че спирачния път е по дълаг,но това е моята машина само за мен, друга не искам и да чувам,харесвами че стъпва тежко на пътя на неравности не подскача ма на лево ма на десно гази дълбоко и тежко като танк,не съм в положение на лицева опора докато карам,чувствам се сигорен с нея ,удобна ми е за дълаг път има място и за  2-ри пасажер достатъчно и за багаж.
Поздрави на всички маниаци на серия Ф
« Последна редакция: Март 10, 2010, 17:41:00 последно от nemezeida » Активен
Mean
ниво 5
Неактивен Неактивен

R.I.P. Marco

Ел. поща
« Отговор #6 -: Март 10, 2010, 17:49:48 »

Меan евала човече rulez1 rulez1 rulez1
Интересува ме филтърна кутия от ф4и може ли да се сложи на ф4
и ще има ли ефект от това ако мотора(ф4) е с джет-кит,филтър и отворен ауспух.

Мерси, радвам се, че има хора на които им е интересно.

От F4i не можеш да сложиш филтърна кутия на F4.
Иначе ефект от джет кит + спортен филтър + генерация и ауспух ще има! Все пак повече въздух + повече гориво + по лесно изхвърляне на газовете води до увеличение на мощността, особено във високите обороти. Но нека се изкаже някой специалист за по-точно мнение.

Имам един въпрос, защо не си добавил и Ф2 разлика м/у ф2 и ф3 има найстина много малка но все пак...щеше да е добре тази тема да за всички ф-ки от 1до 4 .  Smile

Ще се опитам да напиша малко по темата и за първите Ф-ки
« Последна редакция: Март 10, 2010, 17:52:56 последно от Mean » Активен
toncho_CBR
ниво 5
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Март 10, 2010, 18:21:11 »

Добре.Ще те изчакам като автор на темата ти първо да пуснеш инфо за моделите после и аз мисля да дам малко информация Very Happy
Активен
Mean
ниво 5
Неактивен Неактивен

R.I.P. Marco

Ел. поща
« Отговор #8 -: Март 10, 2010, 18:29:18 »

Ако може някой модератор да добави F1 и F2 в заглавието преди F3.

F2 vs F3

През 1995 г. на пазара се появява заместника на Хонда CBR 600F2 – F3.
F3 има горе долу същата максимална скорост като F2 (реално са десетина км. отгоре по данни на производителя). Максимална скорост е около 255 км/ч. Мощността е увеличена със 7-8%, спрямо F2-ката. Това означава, че при равни условия, F3-ката дърпа F2-ката независимо на коя предавка са двата мотора и с каква скорост се движат. Естествено, в реалния свят хората не са еднакво тежки, което означава, че моторист с мотор F2, тежащ по-малко от човек върху F3 би могъл да дръпне напред…но в края на крайщата F3 винаги достига и изпреварва F2-ката на пътя.
Един негатив. Въпреки опитите на Хонда да използва по-леки материали при направата на Ф3, крайният резултат е F2 тежи с около килограм по-малко от F3. Това не е добре, имайки предивд тенденциите към намаляване, а не увеличаване на тежестта на мотора.
Задната гума на F3 e с 5’ по-широка от тази на F2. Що се отнася до двигателя, инженерите от Хонда са скъсили всмукателния тракт и са увеличили компресията от 11.6:1 на 12:1, чрез по-компактна горивна камера и различен дизайн на буталата. Използвани са по-ниско фрикционни бутални пръстени, нов разпределителен вал, по тесни валови игли и тн., всичко с идеята да се постигне по-бързо ускорение, спрямо предшественика. Заменен е и стария обтегач на ангренажа, който преди се нуждаеше от омасляване при сглобяване на двигателя. Тази процедура често водеше до неправилно зацепване на веригата и резултат унищожени бутала.
Карбураторите Keihin вече са по-големи 36 мм. downdraft (downdraft – идеята е, че горивото „пада” към мотора, в следствие на собственото си тегло. Диаметърът на колекторите е увеличен, ето защо е подменена и изпускателната система – вече в стил Йошимура крос-свързващи тръби, което се предполага, че подобрява мощността в средните обороти.
Спойлерите на F3 са по-къси и по-прибрани, с по-нисък коефициент на съпротивление и по-големи отвори за всмукване на въздух (дори предният калник е правен с цел да увеличи притока на въздух). Радиаторът е нов, с леко огъната форма, което спомага за намаляване на широчината на мотора. Хонда подобрява водната помпа, което води до увеличени приток на охладителна течност до радиатора. В резултат, работната температура на F3 e с 5 градуса по-ниска от тази на F2.
Що се отнася до окачването, F3 e със сериозна преднина. Предницата на F2 не се усеща стабилна при влизане със скорост в завои, в случай, че има неравности, докато при F3 положението е доста по-добро. Информацията която подава задната гума по време на завои при F2 не е толкова добра, както при F3. Но като цяло Хонда не са направили кой знае какви промени в окачването. Задният амортисьор е същият. Гореописаните промени идват от малки промени и ъпдейти по мотора, които Хонда са направили (нови колове даващи възможност за промяна на preload, rebound). В задницата са използвани нови техники за захващане на амортисьора.
Горе долу това е всичко. Като цяло за F2 – F3 може да се каже малко промени, големи плюсове за 600 кубиковия CBR.
Активен
toncho_CBR
ниво 5
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Март 10, 2010, 23:46:30 »

Тъй като тази тема е за F-ки искам да попитам някой може ли да ми каже колко 'Фи' е тръбата на спортната генерация за цбр Ф2 Ф3 ЦБ600хорнет мисля че и за трита модела трябва да бъде приблизително еднаква дебелина  Very Happy
Активен
toncho_CBR
ниво 5
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Март 11, 2010, 10:09:24 »

Никои ли няма инфо по този въпрос Surprised
Активен
assfull
ниво 3
Неактивен Неактивен

Мотор: cbr 600 и k5
Публикации: 201

Ел. поща
« Отговор #11 -: Март 11, 2010, 21:02:04 »

Утре ще премеря и ще пиша Very Happy
Активен
mariantomev
ниво 1
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

Ел. поща
« Отговор #12 -: Март 11, 2010, 21:35:49 »

rulez1 добър мотор
Активен
dakata46
ниво 5
Неактивен Неактивен

Мотор: honda cbr 600 f4
Публикации: 592

« Отговор #13 -: Март 11, 2010, 21:45:29 »

rulez1 добър мотор

Koй, само в заглавието са 5 модела Surprised
Пичове, нека тук всеки които притежава един от изброените модели да сподели какво е подобрявал по него или смята да подобрява и друга подобна информация.
Мисля че ще е интересно за всички собственици на Ф-ки.

Аз на моя за са само въздушния филтър съм сменил с K&N и предния зъбак с по-малък, но май ще си слагам оригинален.
Активен
assfull
ниво 3
Неактивен Неактивен

Мотор: cbr 600 и k5
Публикации: 201

Ел. поща
« Отговор #14 -: Март 12, 2010, 09:31:46 »

Най-накрая една хубава тема и за по малките цербери Cool
Имам ф2 и засега по него има малко неща,но този сезон може и да се ъпгреиднеме.
Спирачни маркучи с метална оплетка(т.нар. спортни)Определено има положителен ефект от тях.Много по чувсвителни ми станаха ръчките,отне ми малко време да свикна,но си заслужава.
Отворена генерация SLIP-ON мисля че се казва с гърне на TERMIGNONI,много хубав  плътен звук има мотора(особено след като му смених изгорялата вата Smile)
Въздушен филтър с висока пропускливост.
Ами засега май е това,ако се сетя друго ще напиша.
И май тук е мястото да попитам,дали някой няма механичен обтегач за продаване?
Моя както знаете е маслен и като позагрее повече мотора и ми придрънква леко като затворя газта между 4000 и 1500 об.м.
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 18   Нагоре
Изпечатай
www.MotoForum.bgКонцентратМото енциклопедия (Модератор: Terziev)Тема: Honda CBR F3 vs. F4 vs F4i & CB600F Hornet

Online Store
A-Pro CENTAUR green
A-Pro CENTAUR green

Цена: 391.2лв.

Dyablex - MASTER
Dyablex - MASTER

Цена: 124.1лв.

Dyablex SPRINT
Dyablex SPRINT

Цена: 206.1лв.

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.347 секунди с 20 запитвания.